Vaahtokarkkimassasta on useitakin vähän erilaisia ohjeita. Laitan tähän kuvasarjan millä lailla itse sen teen. Jokainen löytää varmasti itselleen sopivan tyylin, kunhan tutustuu massan tekoon.
Erimerkkisistä vaahtokarkeista tulee erituntuisia massoja. Meidän lähikaupasta löytyy Haribon ja Ässä Pehmix vaahtokarkkeja. Haribon karkeista tulee pehmeämpää massaa ja Pehmixistä helpommin kovettuvaa.
Ensin alustalle sihdataan tomusokeria ja tehdään kuoppa.
Sitten öljytään mikronkestävä kulho. Laitetaan vaahtokarkit kulhoon ja ripsotellaan hieman vettä päälle.
Sulatetaan karkit mikrossa varovasti, välillä sekoittaen.
Kaadetaan massa tomusokerikuoppaan.
Sihdataan tomusokeria päälle.
Käännellään massaa tomusokerissa ja varovasti aletaan työstämään massaa. Kädet voi myös öljytä, mutta onnistuu ilmankin.
Massaa ei kannata tehdä tässä vaiheessa aivan kovaksi vaan jättää melko pehmeäksi. Massa jätetään tomusokerin päälle jäähtymään.
Kun taikina on levännyt, voidaan sitä alkaa kaulitsemaan. Pulikka on aika hyvä ( tarvitsee enemmän tomusokeria ) tai silikonikaulin.
Valmis levy. Nyt antaa hetken taas kuivahtaa, sitten muotilla paloja tai kakun päälle.
MASSAN VÄRJÄYS
Jos massaan haluaa väriä, kannattaa se lisätä ennen massan tomusokerointia.
Tässä vihreitä Ässä Pehmix-karkkeja.
Sulatettu mikrossa ja lisätty lisää vihreää elintarvikeväriä.
Väri tasoittuu kun massaa aletaan työstämään.
Mikäli massa ei käytetä heti, kannattaa se kääriä muoviin tai laittaa muovipussiin. Kuitenkin vasta sitten kun massa on jäähtynyt kunnolla ja se pitää myös tomusokeroida ympäriinsä. Jos massan laittaa heti tehtynä pussiin, se tarttuu pussiin kiinni vaikka se olisi tomusokeroitu. Massan voi laittaa mikroon hetkeksi, jos se muuttuu liian kovaksi.
VAAHTOKARKKILEVYN LEIKKAAMINEN SAKSILLA
Valmiin levyn voi jättää vaikka yön ylitse kuivumaan. Sen jälkeen levyä voi leikata saksilla haluamiinsa muotoihin. Sakset tahmaantuvat jonkin verran, muttei se yleensä haittaa. Kannattaa olla kahdet sakset tai jos pesee sakset välillä, on ne kuivattava todella hyvin muuten taikina tarttuu kiinni. Vettä voi käyttää siten myös osien "liimaamiseen" esim. ruusuja tehdessä.
Leikkaamalla voi tehdä kukkiin heteitä ja keskustoja.
Kommentit